Η συστροφή του όρχεως, είναι η στροφή του οργάνου γύρω από τον άξονά του. Παρατηρείται κυρίως σε παιδιά και σε εφήβους (μεταξύ 14 και 17 ετών) αλλά μπορεί να συμβεί και σε ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες .Γιατί συμβαίνει η συστροφή δεν έχει ακόμη πλήρως διευκρινιστεί. Εξαιτίας της ισχαιμίας (δηλαδή δεν υπάρχει αιμάτωση), ο όρχις, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών νεκρώνεται. Ο μόνος τρόπος διάσωσής του είναι η άμεση, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, χειρουργική επέμβαση (χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων όχι μεγαλύτερο των 6 ωρών).
Στην τυπική μορφή της τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά: Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά κατά την άθληση ,την ποδηλασία ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της καθημερινής ζωής με πολύ ισχυρό και ανυπόφορο πόνο στο όσχεο (είναι η κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκονται οι όρχεις) , το οποίο πολύ γρήγορα διογκώνεται και γίνεται σκληρό και ερυθρό. Η θερμοκρασία του σώματος, στην αρχή τουλάχιστον, παραμένει φυσιολογική. Ο όρχις φαίνεται τραβηγμένος προς τα πάνω.
Πως αντιμετωπίζεται ;
Θεραπευτικά επιδιώκεται η ανάταξη της συστροφής (χειρουργικά) και η καθήλωση και των δύο όρχεων (αυτό λέγεται ορχεοπηξία) στο όσχεο για τον κίνδυνο της υποτροπής , εντός των πρώτων 6 ωρών. Επί μη έγκαιρα διαγνωσθείσης συστροφής και σίγουρης νέκρωσης του όρχεως γίνεται ορχεκτομή , δηλαδή αφαιρείται ο όρχις, ο οποίος είναι συνήθως μαύρος , όπως φαίνεται στη φωτογραφία (από το προσωπικό αρχείο του ιατρού). Επίσης εάν η συστροφή διαρκέσει πάνω από 6-8 ώρες , τότε επέρχονται μη αναστρέψιμες βλάβες στον όρχι , οι οποίες επηρεάζουν την σπερματογένεση , δηλαδή την γονιμότητα, παρόλα που ο άλλος όρχις είναι απόλυτα φυσιολογικός.