Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής (ΠΟΣ) αποτελεί την πιο συχνή αίτια απόφραξης της ανώτερης αποχετευτικής οδού, η οποία προκαλεί διάταση της νεφρικής πυέλου, του χώρου δηλαδή μέσα στο νεφρό όπου συγκεντρώνονται τα παραχθέντα ούρα.
Που οφείλεται;
Η δυσκολία που έχει η νεφρική πύελος, να αδειάζει μπορεί να οφείλεται σε μηχανικό ή λειτουργικό κώλυμα στο ύψος της πυελοουρητητικής συμβολής. Τα αίτια της απόφραξης μπορεί να είναι ενδοαυλικά ή εξωαυλικά. Η στένωση ΠΟΣ μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, είτε δευτεροπαθής. Στην πρώτη περίπτωση είναι συγγενής, υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού και οφείλεται σε τοπική ανωμαλία της περιοχής, ενώ στη δεύτερη είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης που αποφράζει, στραγγαλίζει ή προκαλεί στένωση της ΠΟΣ, όπως η λιθίαση, η οπισθοπεριτοναική ίνωση, κ.ά.
Πως εκδηλώνεται;
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή του νεφρού που μπορεί να έχει χαρακτήρα κολικού και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ενώ η νόσος αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε καταστροφή του νεφρού.
Μερικές φορές η πάθηση είναι τελείως ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία ,είτε με τη ψηλάφηση μιας μάζας στο νεφρό, ιδιαίτερα στα παιδιά, είτε με το υπερηχογράφημα. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα μετά από πολλά χρόνια , γεγονός που δικαιολογεί τη διάγνωση της νόσου σε όλες τις ηλικίες.
Πως αντιμετωπίζεται ;
Σε μικρές διατάσεις του νεφρού χωρίς συμπτώματα και καλή νεφρική λειτουργία ,δε χρειάζεται καμία θεραπεία , αλλά παρακολούθηση του αρρώστου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η θεραπεία είναι χειρουργική και έχουν περιγραφεί διάφορες επεμβάσεις, που όλες αποσκοπούν στην καλή παροχέτευση των ούρων. Φαίνεται ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την αφαίρεση του στενωμένου τμήματος και τη δημιουργία νέας αναστόμωσης (εικόνες) οποία παρουσιάζει ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε ανοικτά, δηλαδή με τομή στη περιοχή του νεφρού, είτε λαπαροσκοπικά ή ακόμη και ρομποτικά.
Οπωσδήποτε η επέμβαση λαπαροσκοπικά απαιτεί περισσότερο χειρουργικό χρόνο, μεγάλη εμπειρία από τον χειρουργό προσφέρει όμως μικρότερη μετεγχειρητική νοσηρότητα. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια η λαπαροσκοπική και η ρομποτική τεχνική θα καθιερωθεί ως πρώτη επιλογή και στη χώρα μας, τουλάχιστον στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπάρχει η ανάλογη υποδομή, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες του προηγμένου ιατρικά κόσμου.