Η κύστη του Morgagni , αποτελεί ένα εμβρυικό κυστικό σχηματισμό στον άνω πόλο του όρχεως με ή χωρίς μίσχο (εικόνα -κύστη με μίσχο , από το προσωπικό αρχείο του ιατρού). Περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1761 από τον Morgagni από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ανευρίσκεται στο 92 % των αρρένων. Το μέγεθος της ποικίλει και εμφανίζει διάμετρο από 1-10 mm.
Η κύστη μπορεί να συστραφεί, δηλαδή να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον άξονα του μίσχου της , όπως συμβαίνει και στη συστροφή του όρχεως, με αποτέλεσμα τη νέκρωση της κύστης, χωρίς αυτό να έχει κάποια συνέπεια για τον ασθενή. Είναι η πιο συχνά συστραφείσα κύστη (90%) του όρχεως, γιατί βέβαια στην περιοχή ανευρίσκονται και άλλες τρεις παρόμειες έμμισχες κύστεις.
Η συστροφή εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα ηλικίας 12-16 ετών , με αιφνίδιο πόνο και ευαισθησία στον άνω πόλο του όρχεως, άλλοτε έντονη, άλλοτε ήπια. Αργότερα ο όρχις εμφανίζει οίδημα και διόγκωση με αποτέλεσμα η διάγνωση από τη συστροφή αυτού του ίδιου του όρχεως να είναι δύσκολή ακόμη και από έμπειρους γιατρούς.
Εάν η διάγνωση δεν είναι ευχερής και υπάρχουν και οι παραμικρές υπόνοιες για συστροφή του όρχεως , συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.
Η συντηρητική θεραπεία είναι αξιόπιστη και ασφαλής και περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών- αναλγητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.