Φίμωση (φιμώνω=κλείνω) είναι η στένωση της ακροποσθίας, (ακροποσθία=το πετσάκι) που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του πέους και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου (βάλανος= το κεφαλάκι του πέους).
Περιτομή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης, η κυκλική δηλαδή αφαίρεση της ακροποσθίας.
Η φίμωση μπορεί να είναι , είτε συγγενής δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε να παρουσιαστεί προοδευτικά στον ενήλικα (φίμωση των ενηλίκων ή επίκτητη φίμωση).
Χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την επέμβαση , όσον αφορά τη φίμωση των ενηλίκων.
Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση , διάρκειας 30 λεπτών περίπου, που γίνεται με τοπική αναισθησία . Μην ανησυχείτε διότι η τοπική αναισθησία δεν προκαλεί πόνο στην περιοχή , επειδή χρησιμοποιείται μια μικρή βελόνα ή μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί μια τοπική αναισθητική κρέμα, μερικά λεπτά πιο μπροστά.
Μετά την κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας , τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους σε 10-15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής απέχει υποχρεωτικά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.
Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη μπορεί να εργαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.Τονίζεται ότι η αφαιρεθείσα ακροποσθία πρέπει να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Περιτομή και καρκίνος του πέους
Η περιτομή όταν διενεργείται στην παιδική ηλικία θεωρείται ότι προστατεύει από την εμφάνιση του καρκίνου του πέους (Κ.Π).
Άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή έχουν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διηθητικού καρκίνου του πέους (προχωρημένη μορφή), έναντι εκείνων που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση.
Ασθενείς χωρίς περιτομή που πάσχουν από φίμωση έχουν 11,4 μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο να προσβληθούν από Κ.Π έναντι του λοιπού πληθυσμού.
Ασθενείς με σκληρωτικό λειχήνα, νόσο του Bowen, ερυθροπλακία του Queyrat (παθήσεις της βαλάνου που χαρακτηρίζονται ως προκαρκινωματώδεις καταστάσεις) χρήζουν στενής παρακολούθησης για τον κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά Κ.Π.
Η προσωπική μας θέση πάντως στο θέμα εάν πρέπει ή όχι και πότε να γίνεται η περιτομή, όσον αφορά πάντα την φίμωση των ενηλίκων, είναι ότι η ακροποσθία δεν πρέπει να θυσιάζεται εύκολα παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη. Ο λόγος είναι ότι η ακροποσθία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της βαλάνου και γενικότερα του ουρογεννητικού συστήματος και συγχρόνως συμμετέχει στη λειτουργία της σεξουαλικής επαφής με πολλούς τρόπους. Τέλος ας μη ξεχνούμε ότι σε μια εποχή και σε μια χώρα που έχουμε πάρα πολλά τροχαία και άλλα ατυχήματα (εργατικά κ.ά ) η ακροποσθία αποτελεί άριστο υλικό για διάφορες πλαστικές επεμβάσεις (π.χ στην ουρήθρα σε περιπτώσεις στενωμάτων ή πλαστική των βλεφάρων σε περιπτώσεις εγκαυμάτων).