Τι είναι το εκτρόπιο της ουρήθρας;
Πρόκειται για μία καλοήθη βλάβη στρογγυλού σχήματος, που εμφανίζεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας (φωτό αριστερά από το προσωπικό αρχείο ). Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένες μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πολύ σπάνια σε προεμμηνοπαυσιακές ή σε γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής τοu. Έχει αναφερθεί περίπτωση εμφάνισης της βλάβης σε άνδρα.
Τι μέγεθος μπορεί να έχει;
Συνήθως είναι μικρό σε μέγεθος (<1 εκ.) ,αλλά μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 1 έως 2 εκατοστά. Το χρώμα του ποικίλει από ροζ ή κοκκινωπό έως σπανιότερα σε μωβ ή μαύρο σε περίπτωση θρόμβωσης του.
Πως προκαλείται ;
Το εκτρόπιο προκαλείται λόγω του γεγονότος ότι μέρος του βλεννογόνου της ουρήθρας προβάλει από το έξω στόμιο της ουρήθρας. Αυτό μάλλον οφείλεται στην ατροφία της περιοχής λόγω της πτώσης των οιστρογόνων που παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Συνήθως δε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα (είναι ασυμπτωματικά όπως λέμε), ιδίως όταν είναι μικρό σε μέγεθος. Μερικές φορές μπορεί να προκαλεί πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση ή μετά τη σεξουαλική επαφή ή σε άλλες περιπτώσεις να προκαλεί δυσουρικά ενοχλήματα (δυσκολία στην ούρηση). Λόγω χρόνιου ερεθισμού μπορεί να αιμορραγήσει (εμφάνιση σταγόνων αίματος στο εσώρουχο ή στο χαρτί μετά την ούρηση) ή σπανιότερα να νεκρωθεί (λόγω θρόμβωσης). Επίσης στην βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί 2 περιπτώσεις ασθενών στις οποίες επάνω στο εκτρόπιο αναπτύχτηκε μια μορφή καρκίνου της ουρήθρας.
Πως αντιμετωπίζεται;
Όταν είναι μικρό σε μέγεθος συνιστώνται θερμά μπάνια στην περιοχή και τοπική εφαρμογή κρεμών με οιστρογόνα και κολπικών υποθέτων. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται σε μεγαλύτερα εκτρόπια που προκαλούν συμπτώματα, ή όπου απέτυχε η συντηρητική θεραπεία ή σε περιπτώσεις που ο γιατρός έχει αμφιβολίες για τη διάγνωση (εκτρόπια τα οποία σκληραίνουν , έχουν μια άτυπη εικόνα ή μεγαλώνουν απότομα), οπότε η ιστολογική εξέταση θα δώσει τη σίγουρη απάντηση. Ερευνητές αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεύρεσης καρκίνου σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει στο 2% στο σύνολο των “βλαβών- εκτροπίων ’’τα οποία αφαιρούνται χειρουργικά και στέλνονται για ιστολογική εξέταση.
Λίγα λόγια για το χειρουργείο.
Πρόκειται για μικροεπέμβαση. Η αφαίρεση του εκτροπίου μπορεί να γίνει με γενική ,περιοχική (ραχιαία) ή με τοπική αναισθησία.
Η επέμβαση πρέπει να γίνεται για λόγους ασφάλειας στο χειρουργείο και όχι στο εξωτερικό ιατρείο.
Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα, δηλαδή φεύγουν μόνα τους.
Η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο με καθετήρα στην ουρήθρα ,ο οποίος αφαιρείται 1-2 ημέρες μετά.
Συνιστάται αποφυγή άρσης βάρους ή βαριάς σωματικής εργασίας για 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.
Συνίσταται πάντα η αποστολή του αφαιρεθέντος ιστού για παθολογοανατομική εξέταση.