Τι είναι η διάμεση κυστίτιδα ;
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση της ουροδόχου κύστης, άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από βασανιστικά συμπτώματα ,όπως είναι η συχνουρία, νυκτουρία, επιθυμία για ούρηση, αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, δυσπαρεύνια (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή) κυρίως όμως πόνο που εντοπίζεται υπερηβικά ή στη περιοχή της πυέλου ή στο περίνεο και εμφανίζεται με την πλήρωση της κύστης και ανακουφίζεται με την ούρηση.
Ο πόνος μπορεί να καταστήσει τους ασθενείς ανίκανους για εργασία και να τους οδηγήσει στην απόγνωση και την κατάθλιψη.
Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η χρονιότητα της με εμφάνιση κατά περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 700.000 ασθενείς στις ΗΠΑ πάσχουν από διάμεση κυστίτιδα με το 90% αυτών να είναι γυναίκες. Η αναλογία των πασχόντων γυναικών/ανδρών είναι 10:1. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 4,5 χρόνια από την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση. Μπορεί να εμφανιστεί σε αρρώστους με αλλεργίες (π.χ σε φάρμακα, τροφές , κ.ά) σε ποσοστό πάνω από 50% και σε αρρώστους με ευερέθιστο έντερο σε ποσοστό πάνω από 30%. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει με ημικρανία , αυτοάνοσα νοσήματα, ενδομητρίωση, κ.ά.
Με ποιες μορφές εμφανίζεται;
Εμφανίζεται με δύο μορφές, την ελκωτική ή κλασσική και τη μη ελκωτική. Η πρώτη εμφανίζεται σε γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με παρουσία των χαρακτηριστικών ελκών του Hunner και πετεχειών (μικρές στικτές αιμορραγίες) στο βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης. Αποτελεί μόνο το 5-10 % των περιπτώσεων. Στην μη ελκωτική μορφή που είναι και η συχνότερη (90%) δεν ανευρίσκεται το έλκος του Hunner. Επίσης δεν είναι γνωστό αν η μη ελκωτική μορφή μπορεί να εξελιχθεί στην ελκωτική. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Πως θεραπεύεται ;
Ο κύριος σκοπός κάθε θεραπείας είναι να αντιμετωπίσει το αίτιο μιας νόσου. Επειδή όμως το αίτιο της διάμεσης κυστίτιδας δεν είναι γνωστό, η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο εμπειρική. Στους περισσότερους αρρώστους επιτυγχάνεται ανακούφιση των συμπτωμάτων τους και βελτίωση της γενικής εικόνας, αν και ποτέ αυτά δεν εξαλείφονται πλήρως ή μόνιμα, με τις υπάρχουσες σήμερα θεραπείες. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά τη λήψη κάποιων τροφών. Τα τρόφιμα που συνιστάται να αποφεύγουν οι ασθενείς είναι αρκετά, όπως π.χ αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά, καφές,τσάι, γιαούρτι,τυρί, σοκολάτα, ξίδι, κ.ά που θα σας τα δώσει γραμμένα σε λίστα ο γιατρός σας. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα και άλλα που εγχύονται μέσα στην ουροδόχο κύστη (ενδοκυστικές εγχύσεις). Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί στη διάμεση κυστίτιδα αλλά τα αποτελέσματα ποικίλουν.Ο μεγάλος αριθμός φαρμάκουν αντανακλά την περιορισμένη αποτελεσματικότητα τους.
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μία πάθηση που συχνά διαφεύγει της προσοχής των ιατρών. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει καλά την πάθηση, έτσι ώστε να μπορεί με τους κατάλληλους διαγνωστικούς χειρισμούς να διαγνώσει τη νόσο αρχικά και να θεραπεύσει στη συνέχεια τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά απελπισμένοι ψάχνουν για θεραπεία και ανακούφιση των βασανιστικών συμπτωμάτων τους. Η καλύτερη γνώση της περίεργης αυτής παθήσεως θα οδηγήσει σε νέους θεραπευτικούς δρόμους.