Πρόκειται για φλεγμονή της βαλάνου (βαλανίτιδα) ή της πόσθης, δηλαδή το πετσάκι (ποσθίτιδα). Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλεται τόσο η πόσθη όσο και η βάλανος, δηλαδή το κεφαλάκι (βαλανοποσθίτιδα).
Τι προκαλεί τη βαλανοποσθίτιδα;
Η πιο απλή μορφή προκαλείται κυρίως από κατακράτηση σμήγματος, συνήθως συνυπάρχει και φίμωση (σμηγματορροική βαλανοποσθίτιδα – φωτό αριστερά στο κείμενο)
Άλλα αίτια είναι διάφορα μικρόβια (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κολοβακτηρίδιο, πρωτέας και μύκητες ,συνήθως από το μύκητα candida ablicans, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στις πτυχές παχύσαρκων ατόμων και σε μη περιτομημένους άρρενες με σφιχτή ασκροποσθία (φωτό δεξιά στο κείμενο).
Σπανιότερα μπορεί να είναι επιπλοκή γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας (βλεννόρροια), οπότε μιλούμε για γονοκοκκική βαλανοποσθίτιδα .
Βαλανίτιδες προκαλούν και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις (εκζέματα)
Βαλανοποσθίτιδες συχνά παρατηρούνται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λανθάνοντος διαβήτη (τον οποίο δεν γνώριζαν οι ασθενείς), ο οποίος διαγνώστηκε με αφορμή μια βαλανοποσθίτιδα.
Πoια είναι τα συμπτώματα;
Η βαλανοποσθίτιδα κυρίως εκδηλώνεται με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, τάση του δέρματος στην προσπάθεια έλξης της πόσθης προς τα πίσω, οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα (κοκκινίλα) της βαλάνου ή και φαγούρα όταν είναι μυκητιασικής αιτιολογίας (φωτό) , με ελκώδεις αλλοιώσεις (σκισίματα) της πόσθης (δέρμα).
Πως θεραπεύεται;
Η θεραπεία είναι συντηρητική με διάφορες κρέμες με αντιβιοτικά με ή χωρίς κορτιζόνη ή αντιμυκητιασιακές ουσίες, αναλόγως της αιτιολογίας. Σε περίπτωση φίμωσης απαιτείται περιτομή.