Τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστης

A- A- A+

Τι είναι η τριγωνίτιδα της ουροδόχου κύστης;

Η τριγωνίτιδα  της ουροδόχου κύστης είναι  η κατάσταση κατά την οποία σε  μία περιοχή της κύστης  που ονομάζεται τρίγωνο του Lieutaud ή απλά τρίγωνο (εικόνα)  το φυσιολογικό επιθήλιο (μεταβατικό) που επενδύει το βλεννογόνο της, αντικαθίσταται με ένα άλλου τύπου επιθήλιο που ονομάζεται πολύστιβο πλακώδες. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή από το 1905, οπότε και περιγράφτηκε για πρώτη φορά.

τριγωνίτιδαΣε ποιους εμφανίζεται;

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται περίπου στο  40% των ενήλικων γυναικών και σχεδόν αποκλειστικά σε αυτές της αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ  δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ σε παιδιά. Παρατηρείται επίσης στο 5% περίπου του ανδρικού πληθυσμού.

Ποια είναι η αιτιολογία της;

Οι αιτίες της τριγωνίτιδας  δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί. Φαίνεται ότι η όλη κατάσταση, αναπτύσσεται κάτω από ορμονική επίδραση (οιστρογόνα). Αυτή η θεωρία ενισχύεται και από το γεγονός ότι παρόλο που η κατάσταση είναι πιο σπάνια στους άνδρες, εντοπίζεται κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται σε θεραπεία με οιστρογόνα για διάφορες παθήσεις.  Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή αυτή στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης πιθανόν να αποτελεί απάντηση σε έναν χρόνιο ερεθισμό και δεν είναι αποτέλεσμα οιστρογονικής επίδρασης.

Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση της;

Η διάγνωση της τίθεται μόνο με την κυστεοσκόπηση με την οποία ο Ουρολόγος βλέπει την παρουσία ενός λευκωπού στρώματος που είναι ορατό στο κυστικό τρίγωνο.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Είναι γνωστό πως τριγωνίτιδα παρατηρείται σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Ωστόσο ένας μικρότερος αριθμός των γυναικών αυτών εμφανίζει συμπτώματα. Σε προεμμμηνοπαυσιακές γυναίκες η  τριγωνίτιδα φαίνεται να σχετίζεται με συμπτώματα όπως η επιτακτικότητα , η συχνουρία , η νυκτουρία και ο πυελικός πόνος. Άλλες γυναίκες όμως είναι τελείως ασυμπτωματικές.  Ίσως η παρουσία της τριγωνίτιδας να προδιαθέτει στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στην κύστη, να εμποδίζει την απομάκρυνση των μικροβίων από την περιοχή και αυτό να ευνοεί την ανάπτυξη ουρολοίμωξης. Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν.

Η τριγωνίτιδα  δεν αποτελεί προκαρκινωματώδη κατάσταση.

Πως θεραπεύεται;

Σε συμπτωματικές γυναίκες , δηλαδή αυτές που παρουσιάζουν τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω ή και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που δεν βρίσκουμε κάποια άλλη αιτία μπορούμε να χορηγήσουμε αντιβιοτικά ευρέως φάσματος για κάποιο χρονικό διάστημα με ικανοποιητικά αποτελέσματα όπως φαίνεται από μελέτες.

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών που επέμεναν τα συμπτώματα παρά την συντηρητική θεραπεία, έχουν βρει εφαρμογή και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως είναι τα  laser με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann